پروتئین های سنتزی می توانند سلول های سرطانی را از بین ببرند
بر اساس تحقیقی که توسط چانگ و همکارانش در دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد انجام گرفته است، پروتئین های سنتزی با شناسایی مسیرهای بیولوژیکی بیش از حد فعال می توانند سلول های سرطانی را از بین ببرند، در حالی که اثر ناچیزی بر روی سلولهای سالم دارند. محققان معتقدند که نتایج ممکن است منجر به ایجاد روشی نوین در درمان سرطان، با کمترین میزان عوارض جانبی باشد. قابل ذکر است که نتایج آزمایش ها محدود به سلول های رشد شده در آزمایشگاه بودند.
اساس بسیاری از داروهای معمول ضد سرطان، از جمله Herceptin، بلوکه کردن مسیر سیگنالینگ مربوط به گیرنده مورد نظر میباشد. با این حال، این داروها هیچ راهی برای تمیز بین مسیرسیگنالینگ نرمال و سیگنالینگ فعال شده را ندارند.
این تحقیق متکی بر سیتم Rewiring of Aberrant Signaling to Effector Release(RASER) (شکل پایین) میباشد که سیتم شامل دو پروتئین سنتزی است: پروتئین اولی در حضور یک سیگنال رشدی که "همیشه روشن" است فعال می شود که اغلب در سلول های سرطانی این نوع سیگنال یافت می شود، پروتئین دومی پاسخ مورد نظر ما را القا میکند، مانند راه اندازی بیان ژن های دخیل در مرگ سلولی برای از بین بردن سلول های سرطانی.
محققان بر روی دو گیرنده، EGFR و HER2 تمرکز کردند که اغلب باعث رشد سرطان مغز، ریه و پستان می شوند. در این مطالعه دو پروتئین مصنوعی طراحی گردید: 1) پروتئین فیوژن که از دو بخش اتصالی و پروتئولایتیک تشکیل شده است. 2) پروتئین درمانی(Cargo) که به غشاء داخلی سلول متصل شده و توسط بخش پروتئولایتیک پروتئین اول برش می خورد.
اتصال پروتئین فیوژن به گیرندهای همیشه فعال سلولهای سرطانی باعث آزاد شدن، تجمع پروتئین درمانی و القاء پاسخ مورد نظر در داخل سلول میشود. در سلول های نرمال به دلیل فعالیت طبیعی گیرنده، اتصال و برش پروتئین به حد کافی نبوده و باعث آسیب نمیشود.
بررسی های بیشتر در این زمینه در حال انجام است.
لیلا رستمی زاده
محسن رشید
- Hokyung K. Chung, Xinzhi Zou, Bryce T. Bajar, Veronica R. Brand, Yunwen Huo, Javier F. Alcudia, James E. Ferrell Jr., Michael Z. Lin. A compact synthetic pathway rewires cancer signaling to therapeutic effector release. Science, 2019 DOI: 10.1126/science.aat6982