راهکاری برای کشتن سلول های بنیادی سرطانی
پژوهشگران در دانشگاه تولدو(Toledo) ایالت اوهایو(Ohio) طی تحقیقات خود در سال 2019 به کلاس جدیدی از داروهای درمانی دست یافتند که توانایی از بین بردن سلولهای بنیادی سرطانی را دارند.
سلول های بنیادی سرطانی به دلیل توانایی ایجاد چند باره سرطان، هدف ارزشمندی برای مطالعه و بررسی در درمان سرطان هستند.
زمانی که تومور به روش جراحی یا شیمی درمانی یا رادیو درمانی مورد هدف قرار میگیرد، به نظر میرسد که تومور به صورت کامل از بین رفته است. در حالی که شواهد نشان از وجود جمعیت سلولی کوچکی هست که میتواند باقی بماند و وارد گردش خون شده و باعث ایجاد سرطان در نواحی متفاوتی از بدن بشود.
به گفته تیلور (Taylor) یکی ار دانشمندان متخصص در این راستا، سلول های بنیادی سرطانی همانند قاصدک هایی هستند که به صورت منظم در مکان مناسب قرار دارند. برای از بین بردن قاصدک میتوان ساقه آن را قطع کرد ولی مطمعنا دانه ای از آن خواهد افتاد.
در این پژوهش، به منظور مهار سلولهای بنیادی سرطانی، مولکوهای کوچکی طراحی شده است که مانع از جذب اسید آمینه سیستئن (Cystine) توسط این سلول ها شده و در نهایت باعث مرگ آنها میشوند. در سال گذشته این مولکول ها به عنوان پتنت از طرف دانشگاه ثبت شده است. همچنین برای رسانش هدفمند این مولکول ها آنها را به همراه داروهای شیمی درمانی مورد استفاده قرار میدهند.
این مولکول های کوچک به تنهایی نیز پتانسیل بلایی برای درمان دارند و تاکنون بر روی سارکوما و گونه هایی از سرطان پستان مورد آزمایش قرار گرفته است.
میزان گرنت این پژوهش طی سه سال، هر ساله به میزان 449 هزار دلار بود و از طرف مرکز ملی سرطان آمریکا پرداخت شده است.
منبع:
William R. Taylor, Sara R. Fedorka, Ibtissam Gad, Ronit Shah, Hanan D. Alqahtani, Radhika Koranne, Nishanth Kuganesan, Samkeliso Dlamini, Tim Rogers, Ayad Al-Hamashi, Veronika Kholodovych, Yusuf Barudi, Damian Junk, Maisha S. Rashid, Mark W. Jackson, L. M. Viranga Tillekeratne. Small-Molecule Ferroptotic Agents with Potential to Selectively Target Cancer Stem Cells. Scientific Reports, 2019; 9 (1) DOI: 10.1038/s41598-019-42251-5
محسن رشید
لیلا رستمی زاده