اعظم پناهپور*
در آزمایشی بر روی یک RNA مداخله گر کوچک (Si-RNA ) که تولید LP(a)را هدف قرار می دهد، سطح خونی لیپوپروتئین a یا LP(a) تا 98% کاهش یافت. در این مطالعه ی بین المللی که به وسیله ی کلینیک کلیولند انجام شد بیش از 30 فرد بزرگسال و سالم با سطح بالای لیپوپروتئین a مورد بررسی قرار گرفتند.
LP(a) دارای شباهت هایی به LDL است و به عنوان کلسترل بد نیز شناخته می شود،LP(a) در کبد ساخته می شود و در آنجا آپولیپوپروتئین a به ذرات شبه LDL اضافه شده و ساختار ذره LP(a) شکل می گیرد و در نهایت باعث تجمع پلاک در رگ ها می شود که نقش مهمی در شیوع بیماری های قلبی دارد. LP(a) عامل کلیدی بیماری های قلبی – عروقی آتروتروبوتیک و انسداد آئورتی است ولی بر خلاف تایپ های دیگر کلسترول خونی ، سطح آن 90-80 درصد وابسته به ژنتیک افراد بوده و به طور معمول هیچ درمان پذیرفته شده ای برای کاهش دادن سطح آن وجود ندارد.
این یافتهها در مجله انجمن پزشکی آمریکا منتشر شده و نویسنده اصلی، Steven E. Nissen، مدیر ارشد آکادمیک موسسه قلب، عروق و توراسیک در کلینیک کلیولند است. محقق ارشد این مطالعه خاطر نشان میکند که :" این نتایج، ایمنی و اثربخشی قوی این درمان تجربی را در کاهش سطوح LP(a)، که یک عامل خطر ژنتیکی رایج اما غیرقابل درمان است، نشان می دهد". او همچنین به توسعه بیشتر این درمان به منظور کاهش پیامد های LP(a) در محیط بالینی ابراز امیدواری می کند.
نویسندگان این مقاله ابراز داشتند که این درمان با Si-RNA، میتواند نویدبخش درمانی برای کمک به پیشگیری از بیماری قلبی زودرس در افراد با سطوح بالای LP(a) باشد.درمانی که تخمین زده می شود 64 میلیون نفر در آمریکا و 4/1 میلیارد نفر را در سراسر دنیا تحت تاثیر قرار دهد.Si-RNA از طریق تجزیه mRNA خاص عمل کرده و ژن های مسئول ایجاد بیماری را خاموش می کند.
از آنجایی که سطح LP(a) به وسیله ژن های هر فرد تعیین می شود، تغییرات در شیوه زندگی، مثل رژیم های غذایی هیچ تاثیری در کاهش سطح آن ندارد. در این مطالعه Si-RNA، سطح LP(a) را به وسیله خاموش کردن ژن مسئول برای تولید LP(a) و همچنین مسدود کردن آپولیپوپروتئین (a) در کبد، کاهش می دهد.
در این آزمایش دانشمندان 32 نفر را در 5 مرکز پزشکی در 3 کشور ثبتنام کردند. همه شرکتکنندگان دارای سطح LP(a) بالای 150nmol/L با سطح میانه 224nmol/L بودند (75nmol/L و کمتر نرمال محسوب می شود). 8 نفر از شرکتکنندگان دارونما دریافت کردند و افراد باقیمانده یکی از 4 دوز SLN360 (30mg, 100mg, 300mg,600mg) با تزریق تک دوز به صورت زیرجلدی دریافت کردند. افراد شرکتکننده به مدت 24 ساعت بعد از تزریق تحت مراقبت بودند و سپس به مدت 5 ماه مورد ارزیابی دورهای قرار گرفتند. افراد دریافت کنندهی 300 و 600 میلی گرم از SLN360 دارای بیشترین کاهش در سطح لیپوپروتئین a (96-98 درصد) بودند و یک کاهش 81-71 درصدی در مدت 5 ماه در مقایسه با میزان پایه مشاهده شد. افرادی که دارونما دریافت کردند هیچ تغییری در سطح LP(a) آن ها مشاهده نشد. بالاترین دوز نیز میزان کلسترلLDL را 25-20 درصد کاهش داد. هیچ عارضه ایمنی قابل ملاحظه ای نیز گزارش نشد.
* دانشجوی دکترای تخصصی پزشکی مولکولی
منبع خبر: [این خبر زیر نظر دکتر کریمی تهیه و تنظیم شده است]
https://www.insideprecisionmedicine.com/category/news-and-features